bild matjestårta

Ingredienser

150 g kavring
50 g smör
2 frp matjessill (200g)
5 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1/2 dl finhackad gräslök
3 gelatinblad
Till granering:
50 g smör
1 tsk kryddpeppar
1 dl majonnäs
3 kokta ägg
3 rädisor
2 msk gräslök

12 bitar

Gör så här:

Mixa kavringen i en matberedare monterad med

kniv. Smält smöret. Blanda kavringsmulet med smör

och tryck ut i en rund form med löstagbara kanter,

ca 24 cm i diameter.

Lyft ur sillen och spara ½ dl av spadet. Hacka sillen

fint. Blanda sill, gräddfil, majonnäs och gräslök i en

bunke. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.

Lyft upp bladen och smält dem ihop med sillspadet

i en kastrull på svag värme. Rör ner lite av gräddfilsblandningen

i kastrullen och blanda sedan allt i

bunken. Rör om ordentligt. Häll blandningen i

formen. Ställ i kylen minst 4 tim.

Smält smöret i en kastrull, vänta tills det blir skummigt

och ta det från värmen när det är ljusbrunt i färgen.

Stöt kryddpepparn i en mortel och rör ner i smöret.

Dekorera tårtan med delade ägg, tunt skivade

rädisor, majonnäsklickar och gräslök. Ringla över

brynt smör och kryddpeppar.